Practical training programs and their impact on the art of food service etiquette : An applied study in premium class hotels in Baghdad

Authors

  • م.د.عماد حسين سعود

DOI:

https://doi.org/10.31272/jae.i127.110

Keywords:

practical training programs, self-skills, technical skills, management skills, human skills

Abstract

   The contemporary business environment has witnessed a number of developments and rapid changes in light of the intense competition between the five-star hotel organizations, which affected the quality of food service provided to guests, and from this standpoint the problem of the current study came to reveal how the practical training programs affect in applying the art of etiquette to provide food service in terms of skills, and the philosophy of the current study emerged from the reality of field experiments specifically in Superior-class hotels in Baghdad (Al-Mansour, Al-Rashid, Palestine, Ishtar, Babylon), and the justification for choosing the aforementioned hotel as a scientific case study is because it is one of the most important hotel organizations classified in the city of Baghdad, From the hypotheses, and to test them, the applied study was used that included (42) working individuals Of the employees in the food department at the level (director of the food department, assistant director of the food department, restaurant manager, lounge captain). The influence is strong between practical training programs, and applied food service etiquette.

References

أولا:- المصادر العربية :

1. أحمد, يوسف عبد الإله ,(2016)," تأثير المهارات القيادية في مراحل إدارة الاجتماعات-دراسة استطلاعية لأراء مجتمع المدراء والمعاونين والاستشاريين لشركة السعد العامة", مجلة كلية بغداد للعلوم الاقتصادية الجامعة, العدد الثامن والأربعون .

2. الجميلي ,(2012)," دور التدريب في تنمية مهارات الإبداع الإداري لدى مديريات رياض لأطفال", مجلة الفتح, العدد الثامن والأربعون .

3. حسين , زينة حمود ,(2019),"إدارة المعرفة وعلاقتها بالمهارات الإدارية لدي موظفي لمديرية العامة تربية بغداد –الكرخ الأولى ", مجلة جامعة الانبار للعلوم الإنسانية , العدد واحد.

4. الحماقي, يوسف, (2010)" ادارة وفن المأكولات والمشروبات", مطبعة الانجلو المصرية ,القاهرة .

5. خالد, نهاد, و مهدي , إبراهيم ,(2018),"التدريب ودورة في رفع الكفاءة الإنتاجية للعاملين " مجلة كلية بغداد للعلوم الاقتصادية , العدد الخمسون .

6. الخطيب, خلود هيمن ,(2012)," علم إدارة الضيافة ", هلا للنشر والتوزيع .

7. داود,فضيلة سلمان , و علي , أسماء عبد الزهرة, (2007)," دور إستراتيجية التدريب في تحقيق ألأداء الريادي دارسة استطلاعية في الشركة العامة للصناعات الكهربائية", مجلة جامعة الانبار للعلوم الاقتصادية والإدارية, المجلد التاسع, العدد التاسع عشر .

8. الزبيدي, غني دحام ,ومطلق, علي حسين,(2020),"تصميم البرامج التدريبية في ظل متطلبات المواطنة البيئية- دراسة حالة ", مجلة كلية بغداد للعلوم الاقتصادية الجامعة , العدد ستون .

9. الشمري, سرمد حمزة , البرزنجي, احمد محمد , الحياني, بشير اسماعيل ,(2017),"المهارات الإدارية ودورها في تعزيز التفوق التنافسي للشركات- دراسة حالة في الشركة العامة للصناعات الإنشائية", مجلة دراسات المحاسبية والمالية, المجلد الثاني عشر, العدد الثامن والثلاثون.

10. طالب, عباس صباح, وخلف, قيس مكي ,(2018)," اثر تطبيق المواصفة العالمية لجودة التدريب (ISO 10015) على خفض تكاليف الإنتاج-دراسة تطبيقية في شركة العامة لصناعات الزيوت النباتية –مصنع المؤمون ", المجلة العراقية للعلوم الإدارية ,جامعة كربلاء , المجلد الرابع عشر, العدد الثامن والخمسون.

11. اللهيبي, عبدالله بن حامد, والعيزري, عبدالواحد احمد,( 2018 )," دور البرامج التدريبية في تنمية المهارات التدريسية لمعلمي التربية البدنية بمدينة الرياض" مجلة دراسات وبحوث ,جامعة البصرة , المجلد: الخامس والخمسون.

12. منير, حميد, و الشمري , كريم عبد ساجر ,(2010)," تقويم فاعلية برامج التدريب المهني للعاطلين عن العمل المنفذة في كليات ومعاهد هيئة التعليم التقني", مجلة التقني , المجلد الثالث والعشرون, الاصدار 6.

13. النعمان ,ضحى محمد سعيد ,( 2005)," عقد التدريب دراسة في القانون المدني" , مجلة الرافدين للحقوق , السنة العاشرة , العدد الرابع والعشرون.

ثانياً:- المصادر الأجنبية :

14. Abdul Razak, Roshita, Shariff, Nurhazani Mohd, Zainol, Noor Azimin, (2014), "HOSPITALITY MANAGEMENT COMPETENCIES: IDENTIFYING GRADUATES 'ESSENTIAL SKILLS", Associate research within the work of the International Conference on Tourism and Hospitality, Langkawi University, Malaysia

15. Ackehurst,Maree,Loveder,Phil,(2015)"Building the capabilities of the travel,tourism and hospitality workforce",Research presented within the work of the Conference on Manpower in Tourism and Hospitality, National Center for Research in Professional Education, Sydney.

16. Ajwang , Ohol a lenna, (2016),"Strategic thinking and strategic management practices by boogaart betonpompen bv in holland ",Master Thesis Business Administration submitted to the board Council school of business, university of nairobi.

17. BAUM,TOM,(2002),"Skills and training for the hospitality sector", Journal of Vocational Education and Training, Volume 54, Number 3.

18. Botha , Deonie Francesca , (2017) , " The Strategic Continuing Training Need of Executives and Managers in Selection of Large South African Companies " ,Fulfilment of Reqirement of Degree Doctor Philosophiae University of Pretoria ,Africa.Business and Management, Vol, 5, No 3.

19. Denisi, Angelo.s , Griffin , Ricky.w ,(2001), "Human Resource Management " ,Houghton Mifflin Co., New York

20. Đorđević,Aleksandar,Zečević,Bojan,Stančić,BranislavaHristov,(2016),"IMPORTANCE OF VARIOUS SERVICE TYPES INHOTELS – EMPIRICAL ANALYSIS", Journal of Economic Sciences, Volume 50, Number;3.

21. Iqbal, Adnan,(2010),"An Empirical Assessment of Demographic Factors, Organizational Ranks and Organizational Commitment", International Journal of Business and Management,vol.5,no.3.

22. KamasakR. , YavuzM. ,KaragulleA. &AgcadT , (2016) , "Importance of Strategic Flexibility on the Knowledge and Innovation Relationship: An Emerging Market Study" , 5th International Conference on Leadership, Technology, Innovation and Business Management,Procedia - Social and Behavioral Sciences 229.

23. Lillicrap, Dennis , & Cousins ,John, (2010),"Food and Beverage Service",eighth edition, Printed and bound in Italy for Hodder Education, an Hachette UK Company.

24. Martin, C., ( 2012), "Individuals behavioral skills", Journal of World Business, Vol. 7, No. 2.

25. MORGAN,NEIL A.VORHIES, DOUGLAS W.MASON,CHARLOTTE H.(2019)," Market Orientation, Marketing Capabilities and firmOrganizational Ranks and Organizational Commitment", Strategic Management Journal ,Published online in Wiley Inter Science (www.interscience.wiley.com).

26. Peled A. Alon، (2000)، " Politicking for sucess the missing skills leadership and organization development "، Fifth Edition.performance", strategic management Journal,30.

27. Piotr Gaczek, Grzegorz Leszczynski, Marek Zielinski, (2018) "Do sales people

review of issues ",Journal of Vocational Education and Training,Volume 54, Number3.

28. TEOFISTO MENSIELITO A,(2010), " Perceived Organizational Support and Pewards Factor as Drivers of Employe Engagaement", MASTER OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT UNlVERSlTl UTARA MALAYSIA .

29. Tikkanen ,Joonas , (2014) ," Dynamic Capability Influence on Startegic Agility :A case Study in Energy Conservation Industry",Master Thesis Business Administration, submitted to the Council UNIVERSITY OF OULU

30. William, F. G.,(1996), "Personnel A. Diagnostic Approach, Revised Edition", Dallas: Business Publication, Inc.

Downloads

Published

2021-03-01

How to Cite

Practical training programs and their impact on the art of food service etiquette : An applied study in premium class hotels in Baghdad. (2021). Journal of Administration and Economics, 46(127), 262-278. https://doi.org/10.31272/jae.i127.110

Similar Articles

1-10 of 406

You may also start an advanced similarity search for this article.